Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g serka ricotta
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- po 2 łyżki sezamu czarnego i białego
Sposób przygotowania
Szpinak wcześniej rozmrażamy na sitku. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Masę szpinakową odstawiamy do wystudzenia na około 15 minut. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty. Na środek każdego kawałka nakładamy po 2 łyżki farszu i zlepiamy w trójkąty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy odstępy między sakiewkami, żeby się nie dotykały. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 190 stopni C przez około 20 minut.
Świetny artykuł. W trakcie poszukiwania w internecie pożądanych informacji trafiłam na ten artykuł. Wielu autorom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem wyrazić uznanie za Twoją pracę. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i regularnie odwiedzał, aby poczytać nowe rzeczy.
Autor
Bardzo dziękuję za taki miły komentarz jest mi niezmiernie miło pozdrawiam.