Kotlety z bobu i kalafiora

Składniki

  • 300 g kalafiora
  • 240 g bobu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
  • szczypta chilli
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzania

Kalafiora i bób gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia na około pół godziny. Bób obieramy ze skóry. Kalafiora gnieciemy widelcem a bób blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę ryżową i bułkę tartą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Udostępnij:

1 komentarz

  1. Grażyna Galejczuk
    16 stycznia, 2024 / 11:13 am

    Uwielbiam kalafior, więc znajdą się w moim menu.

Skomentuj Grażyna Galejczuk Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram