
Składniki
- 300 g kalafiora
- 240 g bobu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1 średnia cebula
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- szczypta chilli
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzania
Kalafiora i bób gotujemy osobno w osolonym wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia na około pół godziny. Bób obieramy ze skóry. Kalafiora gnieciemy widelcem a bób blendujemy. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, mąkę ryżową i bułkę tartą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut do lodówki. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Uwielbiam kalafior, więc znajdą się w moim menu.