Składniki
- 400 g mrożonego bobu
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki garam masala
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób wcześniej rozmrażamy i wrzucamy na osolony wrzątek ze szczyptą cukru. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórek, przekładamy do miski i gnieciemy widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Przekładamy do ugotowanego bobu, dodajemy przyprawy, jajka, pokrojony koperek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
Dziękuję bardzo za przepis. Na pewno spróbuję jako danie główne w piątek.
Autor
Dziękuję bardzo Grażynka jest mi bardzo miło kotleciki polecam.