Kotleciki z bobu

Kotleciki z bobu
Kotleciki z bobu

Składniki

  • 400 g mrożonego bobu
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Bób wcześniej rozmrażamy i wrzucamy na osolony wrzątek ze szczyptą cukru. Gotujemy około 15 minut, odcedzamy na sitku i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórek, przekładamy do miski i gnieciemy widelcem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Przekładamy do ugotowanego bobu, dodajemy przyprawy, jajka, pokrojony koperek i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Formujemy kotleciki i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Kotleciki możemy podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Udostępnij:

Komentarzy: 2

  1. Grażyna Galejczuk
    16 stycznia, 2024 / 10:32 am

    Dziękuję bardzo za przepis. Na pewno spróbuję jako danie główne w piątek.

    • Koperkova
      Autor
      16 stycznia, 2024 / 10:41 am

      Dziękuję bardzo Grażynka jest mi bardzo miło kotleciki polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram