Zupa z wędzonym łososiem

Zupa z wędzonym łososiem
Zupa z wędzonym łososiem

Składniki

  • 300 g wędzonego łososia
  • 400 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki
  • 2 litry wody
  • 1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania

Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki i fasolkę. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe, kukurydzę i łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, podajemy z pokrojoną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram