
Składniki
- 300 g wędzonego łososia
- 400 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 szklanki kukurydzy z puszki
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
- 2 litry wody
- 1-2 łyżki masła
Sposób przygotowania
Ziemniaki i włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozpuszczamy masło wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki i fasolkę. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy mleczko kokosowe, kukurydzę i łososia pokrojonego na mniejsze kawałki. Zupę chwilę jeszcze gotujemy, podajemy z pokrojoną natką pietruszki.