Składniki
- 2 główki sałaty
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 1 topiony serek śmietankowy (90g)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- około 1 l bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pora pokrojonego w talarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę wszystko podsmażamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy lubczyk i smażymy około 5 minut, często mieszając. Umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę podsmażamy, dodajemy resztę przypraw i zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony, mieszamy żeby się rozpuścił. Odstawiamy na chwilę zupę i blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami, z pestkami dyni lub szczypiorkiem.