Zupa z sałaty

Zupa z sałaty
Zupa z sałaty

Składniki

  • 2 główki sałaty
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 topiony serek śmietankowy (90g)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • około 1 l bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pora pokrojonego w talarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Chwilę wszystko podsmażamy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy lubczyk i smażymy około 5 minut, często mieszając. Umytą sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do podsmażonych warzyw. Chwilę podsmażamy, dodajemy resztę przypraw i zalewamy gorącym bulionem. Całość gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojony serek topiony, mieszamy żeby się rozpuścił. Odstawiamy na chwilę zupę i blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami, z pestkami dyni lub szczypiorkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram