
Składniki
- 6 czerwonych papryk
- 0,5 l wywaru warzywnego
- 2 pomidory obrane ze skóry
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- jogurt naturalny do podania
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Paprykę myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem (możemy skropić odrobiną oliwy) i pieczemy w 200 stopniach C do mocnego zrumienienia, około 30 minut. Gorące papryki wkładamy do woreczka foliowego na około 15-20 minut, wtedy skórka łatwiej odejdzie. Po tym czasie obieramy papryki i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomidorów ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i paprykę, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy, gotujemy około 10 minut. Następnie wszystko razem blendujemy. Zupę możemy podać z kleksem z jogurtu i świeżą kolendrą lub posypać szczypiorkiem.