Zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki
Zupa z pieczonej papryki

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 2 pomidory obrane ze skóry
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • jogurt naturalny do podania
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

Paprykę myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem (możemy skropić odrobiną oliwy) i pieczemy w 200 stopniach C do mocnego zrumienienia, około 30 minut. Gorące papryki wkładamy do woreczka foliowego na około 15-20 minut, wtedy skórka łatwiej odejdzie. Po tym czasie obieramy papryki i kroimy na mniejsze kawałki. Z pomidorów ściągamy skórę, kroimy w kostkę. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i paprykę, zalewamy wywarem, dodajemy przyprawy, gotujemy około 10 minut. Następnie wszystko razem blendujemy. Zupę możemy podać z kleksem z jogurtu i świeżą kolendrą lub posypać szczypiorkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram