Zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty

Składniki

  • 1/2 średniej młodej kapusty
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 6 młodych ziemniaków
  • 4 łyżki śmietany 12% o temperaturze pokojowej
  • 2 pomidory
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka pokrojonego koperku
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania

Włoszczyznę oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę, selera kroimy w kostkę a marchewkę kroimy w pół plastry. Kapustę myjemy, dzielimy na pół i szatkujemy. Pomidory parzymy wrzącą wodą i usuwamy skórę. W garnku roztapiamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki oraz włoszczyznę i smażymy około 5 minut. Dodajemy kapustę i smażymy kolejne 2 minuty. W międzyczasie wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilę jeszcze gotujemy. Zupę podajemy posypaną koperkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram