Składniki
- 1/2 średniej młodej kapusty
- pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 6 młodych ziemniaków
- 4 łyżki śmietany 12% o temperaturze pokojowej
- 2 pomidory
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 pęczka pokrojonego koperku
- 2 litry wody
Sposób przygotowania
Włoszczyznę oraz ziemniaki obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę, selera kroimy w kostkę a marchewkę kroimy w pół plastry. Kapustę myjemy, dzielimy na pół i szatkujemy. Pomidory parzymy wrzącą wodą i usuwamy skórę. W garnku roztapiamy masło z oliwą i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki oraz włoszczyznę i smażymy około 5 minut. Dodajemy kapustę i smażymy kolejne 2 minuty. W międzyczasie wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy zahartowaną śmietanę i chwilę jeszcze gotujemy. Zupę podajemy posypaną koperkiem.