Składniki
- końcówki z 3 pęczków zielonych szparagów
- 450 g mrożonego groszku
- 1 cebula
- 3 ząbki groszku
- 6 ziemniaków
- kawałek pora
- około 60 g błękitnego sera pleśniowego
- po 1/2 łyżeczki: lubczyku i bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 i 1/2 l wody
Sposób przygotowania
Końcówki ze szparagów myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy końcówki szparagów i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. W drugim garnku na maśle i oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pora pokrojonego w piórka i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie dodajemy ziemniaki i przyprawy. Wszystko razem podsmażamy przez około 5 minut cały czas mieszając. Odcedzamy szparagi a wodę, w której się gotowały przelewamy do podsmażonych ziemniaków. Ugotowane szparagi przecieramy przez sitko i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Następnie dodajemy mrożony groszek i gotujemy około 15 minut. Na końcu dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Po ugotowaniu odstawiamy zupę do lekkiego ostygnięcia. Po tym czasie całość dokładnie blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.