Składniki
- 2 pęczki kiszonych liści rzodkiewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 125 g szpinaku
- 2 łyżki śmietany o temperaturze pokojowej
- po 1 łyżce masła i oliwy
- 1/2 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę całość smażymy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy jeszcze wszystko razem przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone liście rzodkiewki i po pięciu minutach dorzucamy szpinak. Przez chwilę dusimy, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Odstawiamy z ognia i jak chwilę przestygnie blendujemy. Zupę możemy podać z kleksem ze śmietany lub ugotowanym jajkiem.