Zupa z kiszonych liści rzodkiewki

Zupa z kiszonych liści rzodkiewki
Zupa z kiszonych liści rzodkiewki

Składniki

  • 2 pęczki kiszonych liści rzodkiewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 125 g szpinaku
  • 2 łyżki śmietany o temperaturze pokojowej
  • po 1 łyżce masła i oliwy
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Na maśle i oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę całość smażymy i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy jeszcze wszystko razem przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojone liście rzodkiewki i po pięciu minutach dorzucamy szpinak. Przez chwilę dusimy, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę. Odstawiamy z ognia i jak chwilę przestygnie blendujemy. Zupę możemy podać z kleksem ze śmietany lub ugotowanym jajkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram