
Składniki
- 4 średnie kalarepy
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 średnie jabłko
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- mleczko kokosowe lub serek topiony
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i jabłko. Wszystko chwilę podsmażamy, cały czas mieszając aby wydobyć aromat i zalewamy wodą do wysokości warzyw. Gotujemy około 20 minut do miękkości, dodajemy przyprawy oraz mleczko kokosowe lub serek topiony pokrojony w kostkę (wersja słodsza lub kremowa). Po zagotowaniu czekamy chwilę aby zblendować. Zupę podajemy np. z posiekanym koperkiem.