Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy

Składniki

  • 4 średnie kalarepy
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • mleczko kokosowe lub serek topiony

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i jabłko. Wszystko chwilę podsmażamy, cały czas mieszając aby wydobyć aromat i zalewamy wodą do wysokości warzyw. Gotujemy około 20 minut do miękkości, dodajemy przyprawy oraz mleczko kokosowe lub serek topiony pokrojony w kostkę (wersja słodsza lub kremowa). Po zagotowaniu czekamy chwilę aby zblendować. Zupę podajemy np. z posiekanym koperkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram