Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora( jasnej części)
- 6 ziemniaków
- 200 g groszku cukrowego
- 1 brokuł
- 1 słoik cieciorki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy i lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki( można pominąć)
- 2-3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 litry wody
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku podgrzewamy masło z oliwą, podsmażamy cebulę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pora pokrojonego w talarki, chwilę smażymy. Wrzucamy marchewki, pietruszki, selera i smażymy wszystko około 5 minut. Dodajemy ziemniaki, przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Dodajemy brokuła i groszek cukrowy gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dolewamy mleczko kokosowe, cieciorkę i natkę pietruszki.