Zupa z batatów i soczewicy

Zupa z batatów i soczewicy
Zupa z batatów i soczewicy

Składniki

  • 3 bataty
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty z papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, soczewicę płuczemy na sitku. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i por pokrojone w piórka. Chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy przepłukaną soczewicę i przyprawy. Smażymy cały czas mieszając przez chwilę. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone bataty i gotujemy 25 minut. Na samym końcu wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram