
Składniki
- 3 bataty
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 por (tylko jasna część)
- 200 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty z papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry bulionu warzywnego
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, soczewicę płuczemy na sitku. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i por pokrojone w piórka. Chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy przepłukaną soczewicę i przyprawy. Smażymy cały czas mieszając przez chwilę. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone bataty i gotujemy 25 minut. Na samym końcu wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.