Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa

Składniki

  • 200 g szpinaku baby
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1 litra wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół garści natki pietruszki i koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • do podania jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną i pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem przez kilka minut. Dodajemy marchewkę, smażymy i dodajemy ziemniaki. Wszystko razem podsmażamy przez około 5 minut, cały czas mieszamy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zalewamy połową wody, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dolewamy resztę wody i wrzucamy umyty szpinak. Gotujemy jeszcze około 10 minut i dodajemy sok z cytryny. Na końcu wlewamy zahartowaną śmietanę i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze trochę wody. Zupę szpinakową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram