Składniki
- 200 g szpinaku baby
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- około 1 litra wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół garści natki pietruszki i koperku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany 18 %
- do podania jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Ziemniaki oraz marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną i pokrojoną cebulę w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie z masłem przez kilka minut. Dodajemy marchewkę, smażymy i dodajemy ziemniaki. Wszystko razem podsmażamy przez około 5 minut, cały czas mieszamy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zalewamy połową wody, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie dolewamy resztę wody i wrzucamy umyty szpinak. Gotujemy jeszcze około 10 minut i dodajemy sok z cytryny. Na końcu wlewamy zahartowaną śmietanę i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i koperek. Jeżeli zupa jest za gęsta dolewamy jeszcze trochę wody. Zupę szpinakową podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.