
Składniki
- 1.5 łyżki oleju
- 1.5 łyżki masła
- 1 por
- 1 duża cebula
- 0.5 kg ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 200 g szpinaku
- 330 ml śmietanki 18%
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pora pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka z cebulą posolić i podsmażać cały czas mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać gorący bulion i wszystko razem gotować przez 15 minut. Dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i umyty szpinak. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Następnie dodać śmietankę i wszystko razem zblendować.
Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem lub zrobionym kleksem jogurtowym posypanym szczypiorkiem.