Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa

Składniki

  • 1.5 łyżki oleju
  • 1.5 łyżki masła
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 200 g szpinaku
  • 330 ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania

W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pora pokroić na plasterki. Wrzucić do garnka z cebulą posolić i podsmażać cały czas mieszając około 5 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać gorący bulion i wszystko razem gotować przez 15 minut. Dodać obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i umyty szpinak. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Następnie dodać śmietankę i wszystko razem zblendować.

Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem lub zrobionym kleksem jogurtowym posypanym szczypiorkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram