
Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 kg ziemniaków
- 2 litry bulionu
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 250 g śmietany 12%
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- ser feta
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju i maśle przez około 5 minut. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę smażymy. Następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości ziemniaków (około 15 minut). W międzyczasie przygotowujemy szparagi, odłamujemy twarde końce, wyrzucamy i obieraczką do warzyw obieramy szparagi z twardych włókien, główki nie obieramy.
Myjemy i kroimy na cienkie plasterki, główki zostawiamy w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy pokrojone szparagi i główki i całość gotujemy jeszcze około 2 minut.
Dodajemy koperek i odstawiamy z ognia, stopniowo hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Podajemy z pokrojoną w kostkę fetą i posypujemy szczypiorkiem.