Zupa rybna

Zupa rybna
Zupa rybna

Składniki

  • 250 g filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

Rybę myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Szparagi łamiemy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Resztę obieramy i kroimy w plasterki około 1 cm, główki odkładamy. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażamy. Dodajemy włoszczyznę i całość smażymy około 5 minut. Dorzucamy ziemniaki, przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy rybę, gotujemy na małym ogniu 8 minut. Wsypujemy pokrojone szparagi i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy główki szparagów i jogurt naturalny (o temperaturze pokojowej). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram