
Składniki
- 250 g filetów z dorsza
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 ziemniaki
- 1 pęczek szparagów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- 2 l wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Rybę myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny. Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Szparagi łamiemy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki. Resztę obieramy i kroimy w plasterki około 1 cm, główki odkładamy. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, wrzucamy cebulę z czosnkiem, chwilę podsmażamy. Dodajemy włoszczyznę i całość smażymy około 5 minut. Dorzucamy ziemniaki, przyprawy, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy rybę, gotujemy na małym ogniu 8 minut. Wsypujemy pokrojone szparagi i jeszcze gotujemy 2-3 minuty. Na koniec dodajemy główki szparagów i jogurt naturalny (o temperaturze pokojowej). Zupę zagotowujemy i doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojony koperek.