Zupa porowa

Zupa porowa
Zupa porowa

Składniki

  • 2 duże pory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g tofu naturalnego

Sposób przygotowania

Pory dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora i chwilę wszystko smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i pokrojone ziemniaki. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 15 minut i na końcu dodajemy pokrojone serki topione, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia i dokładnie blendujemy. W międzyczasie tofu osączamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na patelni . Zupę możemy podawać z kawałkami tofu lub grzankami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram