Składniki
- 2 duże pory
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 200 g tofu naturalnego
Sposób przygotowania
Pory dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pora i chwilę wszystko smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i pokrojone ziemniaki. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy przyprawy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około 15 minut i na końcu dodajemy pokrojone serki topione, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia i dokładnie blendujemy. W międzyczasie tofu osączamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju na patelni . Zupę możemy podawać z kawałkami tofu lub grzankami.