Składniki
- 3 i 1/2 kg pomidorów
- sok z 1 pomarańczy
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- około 1 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 250 g mascarpone o temperaturze
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory przekładamy do dużej miski, polewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy. Wrzucamy pomidory i całość smażymy około 10 minut. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone, sok z pomarańczy i dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać z bazylią i kulkami mozzarelli.