Zupa pomidorowa z mascarpone

Zupa pomidorowa z mascarpone
Zupa pomidorowa z mascarpone

Składniki

  • 3 i 1/2 kg pomidorów
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • około 1 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mascarpone o temperaturze
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Pomidory przekładamy do dużej miski, polewamy wrzątkiem. Obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilkę smażymy. Wrzucamy pomidory i całość smażymy około 10 minut. Wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mascarpone, sok z pomarańczy i dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać z bazylią i kulkami mozzarelli.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram