Składniki
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki śmietany 12% o temperaturze pokojowej
- 1 l wody
- sól i pieprz
- ugotowany makaron
Sposób przygotowania
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i por pokrojony w piórka, chwilę smażymy. Wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut do odparowania wody. Na końcu dodajemy pokrojone warzywa, sól i pieprz. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.