Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa

Składniki

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany 12% o temperaturze pokojowej
  • 1 l wody
  • sól i pieprz
  • ugotowany makaron

Sposób przygotowania

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju i maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i por pokrojony w piórka, chwilę smażymy. Wrzucamy pieczarki i smażymy kilka minut do odparowania wody. Na końcu dodajemy pokrojone warzywa, sól i pieprz. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości około 20 minut. Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietanę, mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym makaronem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram