Zupa ogórkowa

Składniki

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • kawałek pora
  • 80 g startych ogórków kiszonych
  • około 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
  • 1 kg ziemniaków
  • około 2 l wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy pora pokrojonego w talarki, włoszczyznę startą na grubych oczkach tarki. Smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy starte ogórki i sok z kiszonych ogórków. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy przez chwilę. Zupę ogórkową podajemy posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram