Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- kawałek pora
- 80 g startych ogórków kiszonych
- około 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
- 1 kg ziemniaków
- około 2 l wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 łyżki śmietany 12%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodajemy pora pokrojonego w talarki, włoszczyznę startą na grubych oczkach tarki. Smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, dolewamy wodę. Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy starte ogórki i sok z kiszonych ogórków. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy przez chwilę. Zupę ogórkową podajemy posypaną natką pietruszki.