Zupa miso

Zupa miso
Zupa miso

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 7-8 łyżeczek pasty miso
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 6 łyżeczek alg morskich
  • 2 opakowania tofu naturalnego
  • 200 g makaronu sojowego
  • szczypiorek
  • około 3 łyżek sezamu

Sposób przygotowania

Bulion wlewamy do garnka i gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy tofu pokrojone w kostkę i algi morskie. Podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy kilka łyżek bulionu do miseczki. Dodajemy pastę miso i sos sojowy. Bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu. Jeszcze przez chwilę całą zupę podgrzewamy (bez zagotowania). W tym czasie kroimy szczypiorek pod skosem. Do miseczek przekładamy makaron i zalewamy zupą. Na koniec zupę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram