
Składniki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 7-8 łyżeczek pasty miso
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 6 łyżeczek alg morskich
- 2 opakowania tofu naturalnego
- 200 g makaronu sojowego
- szczypiorek
- około 3 łyżek sezamu
Sposób przygotowania
Bulion wlewamy do garnka i gotujemy przez chwilę. Następnie dodajemy tofu pokrojone w kostkę i algi morskie. Podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy kilka łyżek bulionu do miseczki. Dodajemy pastę miso i sos sojowy. Bardzo dokładnie mieszamy i dodajemy do bulionu. Jeszcze przez chwilę całą zupę podgrzewamy (bez zagotowania). W tym czasie kroimy szczypiorek pod skosem. Do miseczek przekładamy makaron i zalewamy zupą. Na koniec zupę posypujemy szczypiorkiem i sezamem.