Zupa krem z selera

Składniki

  • 2 duże selery
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietanki do zup o temperaturze pokojowej
  • pestki dyni

Sposób przygotowania

Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy przez kilka minut na maśle. Dodajemy ziemniaki i selery pokrojone w kostkę, chwilę razem smażymy. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy śmietankę, chwilę gotujemy. Jak zupa trochę ostygnie całość blendujemy. Podajemy z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram