Składniki
- 900 g marchewki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/3 łyżeczki chili
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 5 minut. Dodajemy czosnek i marchewkę pokrojone w plasterki, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy bulion, mleczko kokosowe i gotujemy około 15 minut do miękkości marchewki. Na końcu dodajemy imbir, curry i chili oraz sok z pomarańczy. Odstawiamy zupę żeby lekko wystygła, blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę możemy podawać z grzankami.