Zupa krem z marchewki z mleczkiem kokosowym

Zupa krem z marchewki z mleczkiem kokosowym
Zupa krem z marchewki z mleczkiem kokosowym

Składniki

  • 900 g marchewki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 5 minut. Dodajemy czosnek i marchewkę pokrojone w plasterki, smażymy kilka minut. Następnie wlewamy bulion, mleczko kokosowe i gotujemy około 15 minut do miękkości marchewki. Na końcu dodajemy imbir, curry i chili oraz sok z pomarańczy. Odstawiamy zupę żeby lekko wystygła, blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę możemy podawać z grzankami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram