Zupa kartoflanka

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 1l wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło z olejem. Szklimy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i wlewamy wodę. Całość gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram