Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany o temperaturze pokojowej
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 1l wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy masło z olejem. Szklimy cebulę pokrojoną w kostkę przez kilka minut i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodajemy marchewkę i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ziemniaki, sól, pieprz i wlewamy wodę. Całość gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę gotujemy na małym ogniu. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.