Zupa kalafiorowa ze szpinakiem

Składniki

  • 1 kalafior
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 garście szpinaku
  • 7 ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, pora kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oleju. Dodajemy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut. Wrzucamy kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy zahartowaną śmietanę, szpinak i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zupę możemy podawać posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram