Składniki
- 1 kalafior
- pęczek włoszczyzny
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 garście szpinaku
- 7 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, pora kroimy w piórka i podsmażamy na maśle i oleju. Dodajemy włoszczyznę i ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy około 10 minut. Wrzucamy kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie wlewamy zahartowaną śmietanę, szpinak i gotujemy jeszcze około 2 minuty. Zupę możemy podawać posypaną natką pietruszki.