
Składniki
- 400-500 g fasolki szparagowej
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki pokrojonego koperku
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- sól i pieprz
- 2 litry wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z pietruszką i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dalej smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki i całość podsmażamy około 5 minut często mieszając. Zalewamy wodą, dodajemy fasolkę, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek.