Zupa fasolkowa

Zupa fasolkowa
Zupa fasolkowa

Składniki

  • 400-500 g fasolki szparagowej
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pokrojonego koperku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól i pieprz
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy oliwę z masłem, wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z pietruszką i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dalej smażymy kilka minut, dodajemy ziemniaki i całość podsmażamy około 5 minut często mieszając. Zalewamy wodą, dodajemy fasolkę, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram