Składniki
- 2 dynie piżmowe
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
- 1 łyżeczka imbiru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i ząbki czosnku pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy, dynię i podsmażamy przez około 5 minut, często mieszając. Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zupę, żeby trochę wystygła i dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać w miseczce i udekorować czerwoną papryką w proszku i natką pietruszki.