Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Składniki

  • 2 dynie piżmowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę i ząbki czosnku pokrojone w kostkę. Dodajemy przyprawy, dynię i podsmażamy przez około 5 minut, często mieszając. Wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zupę, żeby trochę wystygła i dokładnie blendujemy. Zupę możemy podawać w miseczce i udekorować czerwoną papryką w proszku i natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram