Składniki
- 1 średnia dynia
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 1/2 szklanki bulionu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 100 ml śmietanki do zup
- sól i pieprz do smaku
- 200 g krewetek
Sposób przygotowania
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na dwie łyżki rozgrzanego oleju i chwilę smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dynię. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Na końcu do zupy wlewamy śmietankę i całość blendujemy. Ewentualnie jak zupa będzie za gęsta dolewamy jeszcze bulionu. Krewetki oczyszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem przez kilka minut. Dodajemy sól i pieprz i szczyptę papryki ostrej. Zupę przelewamy do miseczek i dajemy po kilka krewetek.