Zupa dyniowa z krewetkami

Zupa dyniowa z krewetkami
Zupa dyniowa z krewetkami

Składniki

  • 1 średnia dynia
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 100 ml śmietanki do zup
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g krewetek

Sposób przygotowania

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na dwie łyżki rozgrzanego oleju i chwilę smażymy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i dynię. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez około 5 minut. Wlewamy bulion i dusimy na małym ogniu do miękkości dyni. Na końcu do zupy wlewamy śmietankę i całość blendujemy. Ewentualnie jak zupa będzie za gęsta dolewamy jeszcze bulionu. Krewetki oczyszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju z masłem przez kilka minut. Dodajemy sól i pieprz i szczyptę papryki ostrej. Zupę przelewamy do miseczek i dajemy po kilka krewetek.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram