
Składniki
- 2 średnie piżmowe dynie
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (jasna część)
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżeczki curry
- 4 łyżki oliwy
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy też w kostkę. Cebulę, czosnek i por obieramy, kroimy w plastry. Na oliwie szklimy cebulę, czosnek i por. Następnie dodajemy ziemniaki, dynię, curry, imbir i podsmażamy przez około 5 minut często mieszając. Wlewamy wywar warzywny, całość gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Zupę blendujemy i podajemy z podprażonymi pestkami dyni.