Zupa dyniowa

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa

Składniki

  • 2 średnie piżmowe dynie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (jasna część)
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy też w kostkę. Cebulę, czosnek i por obieramy, kroimy w plastry. Na oliwie szklimy cebulę, czosnek i por. Następnie dodajemy ziemniaki, dynię, curry, imbir i podsmażamy przez około 5 minut często mieszając. Wlewamy wywar warzywny, całość gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Zupę blendujemy i podajemy z podprażonymi pestkami dyni.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram