Składniki
- 2 główki czosnku
- 3 duże cebule
- 6 średnich ziemniaków
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 1/3 szklanki śmietany o temperaturze pokojowej
- szczypta kuminu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Obrane cebule kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy na plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy cebulę ze szczyptą soli i smażymy aż zacznie się brązowieć (często mieszamy). Następnie dodajemy cukier, smażymy przez około 2 minuty. Na końcu dodajemy czosnek i chwilkę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ziemniaków około 15-20 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy śmietanę i wszystko razem blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami i natką pietruszki lub z podprażonymi płatkami migdałów.