Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa

Składniki

  • 2 główki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki śmietany o temperaturze pokojowej
  • szczypta kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Obrane cebule kroimy w piórka, obrany czosnek kroimy na plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło z olejem, dodajemy cebulę ze szczyptą soli i smażymy aż zacznie się brązowieć (często mieszamy). Następnie dodajemy cukier, smażymy przez około 2 minuty. Na końcu dodajemy czosnek i chwilkę smażymy cały czas mieszając. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ziemniaków około 15-20 minut. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy śmietanę i wszystko razem blendujemy. Zupę możemy podawać z grzankami i natką pietruszki lub z podprażonymi płatkami migdałów.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram