Zupa cukiniowa z ryżem

Zupa cukiniowa z ryżem
Zupa cukiniowa z ryżem

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki śmietany 18% o temperaturze pokojowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 g ryżu
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • 2 łyżki oliwy
  • około 1 l gorącego bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na dużych oczkach tarki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i startą cukinię. Całość przez chwilę podsmażmy i dodajemy ryż. Gotujemy około 10-12 minut do miękkości warzyw i ryżu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dolewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram