Składniki
- 3 średnie cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 4 łyżki śmietany 18% o temperaturze pokojowej
- sok z 1/2 cytryny
- 100 g ryżu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oliwy
- około 1 l gorącego bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na dużych oczkach tarki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i startą cukinię. Całość przez chwilę podsmażmy i dodajemy ryż. Gotujemy około 10-12 minut do miękkości warzyw i ryżu. Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dolewamy zahartowaną śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.