
Składniki
- 500 g ziemniaków
- mały kawałek selera i pietruszki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- kawałek pora (tylko jasna część)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- około 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku na rozgrzanym oleju i maśle podsmażamy cebulę z porem pokrojone na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, selera i pietruszkę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucamy przyprawy i podsmażamy całość przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę, chrzan i chwilę gotujemy na małym ogniu. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie. Następnie całość blendujemy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.