Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • mały kawałek selera i pietruszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • kawałek pora (tylko jasna część)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • około 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1/3 szklanki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

W garnku na rozgrzanym oleju i maśle podsmażamy cebulę z porem pokrojone na mniejsze kawałki. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, selera i pietruszkę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wrzucamy przyprawy i podsmażamy całość przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę, chrzan i chwilę gotujemy na małym ogniu. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i ziela angielskie. Następnie całość blendujemy i ewentualnie całość doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram