
Składniki
- 2 średnie czerwone cebule
- 7 średnich białych cebul
- biała część pora
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 śmietankowe serki topione po 100 g
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pora kroimy w talarki, marchewki, pietruszki i selera kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa zalewamy zimną wodą (do wysokości warzyw), dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy ząbki czosnku oraz cebule i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej oraz szklimy cebulę i czosnek. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Do gotujących się warzyw dodajemy pokrojone serki topione, cebulę i czosnek. Chwilkę całość gotujemy aż serki się całkowicie roztopią. Odstawiamy zupę, żeby trochę przestygła, wyciągamy liście laurowe i całość miksujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami.