Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa

Składniki

  • 2 średnie czerwone cebule
  • 7 średnich białych cebul
  • biała część pora
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 śmietankowe serki topione po 100 g
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Pora kroimy w talarki, marchewki, pietruszki i selera kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa zalewamy zimną wodą (do wysokości warzyw), dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości. Następnie obieramy ząbki czosnku oraz cebule i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej oraz szklimy cebulę i czosnek. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Do gotujących się warzyw dodajemy pokrojone serki topione, cebulę i czosnek. Chwilkę całość gotujemy aż serki się całkowicie roztopią. Odstawiamy zupę, żeby trochę przestygła, wyciągamy liście laurowe i całość miksujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram