Zalewajka

Zalewajka
Zalewajka

Składniki

  • 300 ml koncentratu barszczu białego
  • 2 litry wody
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 12 średnich ziemniaków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5-6 pieczarek
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 20 minut do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obieramy cebulę i pieczarki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w kostkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy koncentrat wymieszany ze śmietaną i cebulę z pieczarkami, gotujemy jeszcze chwilę. Zupę możemy podawać z pieczywem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram