
Składniki
- 300 ml koncentratu barszczu białego
- 2 litry wody
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 12 średnich ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-6 pieczarek
- 2-3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy około 20 minut do miękkości ziemniaków. W międzyczasie obieramy cebulę i pieczarki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w kostkę. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, chwilkę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy kilka minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy koncentrat wymieszany ze śmietaną i cebulę z pieczarkami, gotujemy jeszcze chwilę. Zupę możemy podawać z pieczywem.