Krupnik

Krupnik
Krupnik

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 ziemniaków
  • 100 g kaszy pęczak
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 i 1/2 l wody
  • 1 cebula
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy pora, czosnek. Następnie dodajemy włoszczyznę i smażymy 5 minut. Zalewamy wodą i po 10 minutach wrzucamy kaszę, przyprawy, gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram