
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- 7 ziemniaków
- 100 g kaszy pęczak
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 2 i 1/2 l wody
- 1 cebula
- 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy kroimy w drobną kosteczkę, pora kroimy w plasterki. Na oleju i maśle podsmażamy cebulę kilka minut, dodajemy pora, czosnek. Następnie dodajemy włoszczyznę i smażymy 5 minut. Zalewamy wodą i po 10 minutach wrzucamy kaszę, przyprawy, gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy ziemniaki i całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.