Kapuśniak z włoskiej kapusty

Kapuśniak z włoskiej kapusty
Kapuśniak z włoskiej kapusty

Składniki

  • 1 średnia włoska kapusta
  • pęczek włoszczyzny
  • 7 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
  • około 2,5 l wody
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę płuczemy, usuwamy głąb i szatkujemy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy por pokrojony na talarki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy włoszczyznę i smażymy 5 minut co jakiś czas mieszamy. Dodajemy kapustę, pokrojone pomidory z puszki (z całą zawartością), ziemniaki, sól i pieprz. Zalewamy wodą, dodajemy resztę przypraw i gotujemy do miękkości.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram