
Składniki
- 1 średnia włoska kapusta
- pęczek włoszczyzny
- 7 ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek pora
- 1 puszka pomidorów
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka ostrej papryki (można pominąć)
- około 2,5 l wody
- 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Włoszczyznę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę płuczemy, usuwamy głąb i szatkujemy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy por pokrojony na talarki. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy włoszczyznę i smażymy 5 minut co jakiś czas mieszamy. Dodajemy kapustę, pokrojone pomidory z puszki (z całą zawartością), ziemniaki, sól i pieprz. Zalewamy wodą, dodajemy resztę przypraw i gotujemy do miękkości.