Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Składniki

  • 500 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • po 1/2 łyżeczki imbiru i lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 90 g przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Boczniaki czyścimy i kroimy w paseczki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka i pora pokrojonego w talarki. Chwilę smażymy, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy warzywa starte na tarce i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy boczniaki, smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut do miękkości warzyw. Na końcu można ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Flaczki podajemy z domowym pieczywem posypane natką pietruszki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram