Składniki
- 500 g boczniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- po 1/2 łyżeczki imbiru i lubczyku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 90 g przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Boczniaki czyścimy i kroimy w paseczki. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka i pora pokrojonego w talarki. Chwilę smażymy, dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy warzywa starte na tarce i smażymy około 2-3 minuty. Następnie dodajemy boczniaki, smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut do miękkości warzyw. Na końcu można ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Flaczki podajemy z domowym pieczywem posypane natką pietruszki.