Składniki
- 1 pęczek botwinki z buraczkami
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 l maślanki
- 2 ogórki gruntowe
- 5 rzodkiewek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki. Łodygi i liście kroimy na małe kawałki, buraczki w kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy buraczki i łodygi, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy następne 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz rzodkiewki i ogórki starte na dużych oczkach tarki. Na końcu dodajemy szczypiorek, koperek, śmietanę oraz maślankę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Chłodnik podajemy z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniakami z koperkiem.