Chłodnik litewski

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski

Składniki

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 l maślanki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki. Łodygi i liście kroimy na małe kawałki, buraczki w kosteczkę. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy buraczki i łodygi, gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy liście i gotujemy następne 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz i mieszamy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz rzodkiewki i ogórki starte na dużych oczkach tarki. Na końcu dodajemy szczypiorek, koperek, śmietanę oraz maślankę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce. Chłodnik podajemy z ugotowanymi jajkami lub młodymi ziemniakami z koperkiem.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram