Bulion warzywny

Bulion warzywny
Bulion warzywny

Składniki

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 średni seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/4 kopru włoskiego
  • mały kawałek świeżego imbiru
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 litry wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Do garnka z rozgrzaną oliwą dodajemy cebulę, por, koper włoski, liście laurowe, ziele angielskie, anyż oraz imbir. Chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i resztę pokrojonych warzyw. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram