
Składniki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/4 kopru włoskiego
- mały kawałek świeżego imbiru
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 gwiazdka anyżu
- sól i pieprz do smaku
- 3 litry wody
- 4 łyżki dobrej oliwy
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Do garnka z rozgrzaną oliwą dodajemy cebulę, por, koper włoski, liście laurowe, ziele angielskie, anyż oraz imbir. Chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i resztę pokrojonych warzyw. Zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.