Barszcz czerwony ze skwarkami z pietruszki

Barszcz czerwony ze skwarkami z pietruszki
Barszcz czerwony ze skwarkami z pietruszki

Składniki

Barszcz:

  • 1 kg buraków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2,5 litra zimnej wody
  • 2 szklanki zakwasu z buraków
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki

Skwarki z pietruszki:

  • 1 duża pietruszka
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Sposób przygotowania

Buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki, w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy buraczki chwilkę smażymy. W tym czasie obieramy włoszczyznę i dodajemy do buraków. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 0,5h. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól  i pieprz, dodajemy zakwas z buraków i gotujemy około 0,5h. Barszcz należy przecedzić zlewając go przez sito do drugiego garnka, śmietanę wymieszać z mąką i zahartować gorącym barszczem, przelać do garnka i całość zagotować, dodać cukier. Barszcz możemy podać z tłuczonymi ziemniaczkami i skwarkami z pietruszki.

Skwarki z pietruszki

Pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na rumiano pietruszkę aż będą się robiły skraweczki, na końcu dodajemy sól oraz paprykę. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram