
Składniki
Barszcz:
- 1 kg buraków
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2,5 litra zimnej wody
- 2 szklanki zakwasu z buraków
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
Skwarki z pietruszki:
- 1 duża pietruszka
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
Sposób przygotowania
Buraczki obieramy i kroimy w ćwiartki, w garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy buraczki chwilkę smażymy. W tym czasie obieramy włoszczyznę i dodajemy do buraków. Warzywa zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 0,5h. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, dodajemy zakwas z buraków i gotujemy około 0,5h. Barszcz należy przecedzić zlewając go przez sito do drugiego garnka, śmietanę wymieszać z mąką i zahartować gorącym barszczem, przelać do garnka i całość zagotować, dodać cukier. Barszcz możemy podać z tłuczonymi ziemniaczkami i skwarkami z pietruszki.
Skwarki z pietruszki
Pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy na rumiano pietruszkę aż będą się robiły skraweczki, na końcu dodajemy sól oraz paprykę. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy z ognia.