Śledzie w oleju

Śledzie w oleju
Śledzie w oleju

Składniki

  • 1/2 kg filetów śledziowych
  • 4 duże cebule
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy + 2 łyżki

Sposób przygotowania

Filety śledziowe płuczemy i moczymy około 4 godzin (zmieniamy wodę kilka razy). Kroimy w dzwonki i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i przyprawy. Dusimy na małym ogniu do miękkości cebuli, odstawiamy do wystudzenia. Śledzie i cebulę mieszamy razem, dodajemy oliwę. Podajemy z kromką pieczywa.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram