Zielone szparagi w cieście francuskim

Zielone szparagi w cieście francuskim

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • tarty ser parmezan
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • czarnuszka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końcówki. W misce mieszamy olej z sokiem z cytryny, sól i pieprz. Przekładamy szparagi i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty i posypujemy startym serem. Układamy po kilka szparagów po ukosie ciasta i zlepiamy brzegi. Ciasto francuskie z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 stopni C przez około 12-15 minut.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram