
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- tarty ser parmezan
- pęczek zielonych szparagów
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- czarnuszka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i odcinamy zdrewniałe końcówki. W misce mieszamy olej z sokiem z cytryny, sól i pieprz. Przekładamy szparagi i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty i posypujemy startym serem. Układamy po kilka szparagów po ukosie ciasta i zlepiamy brzegi. Ciasto francuskie z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 220 stopni C przez około 12-15 minut.