Zasmażana młoda kapusta

Zasmażana młoda kapusta
Zasmażana młoda kapusta

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania

Kapustę kroimy na pół, myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy twarde głąby, szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy 1/2 szklanki wody, chwilkę gotujemy bez przykrycia. Następnie odlewamy pierwszą wodę z kapusty, dodajemy 1/2 szklanki wody. Wsypujemy cukier, pieprz i sól. Kapustę gotujemy około 15 minut aż będzie miękka. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i jeszcze chwilkę przesmażamy. Kapustę podajemy jako dodatek do obiadu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram