
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 pęczek koperku
- 1 płaska łyżeczki soli
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1 szklanka wody
Sposób przygotowania
Kapustę kroimy na pół, myjemy pod bieżącą wodą. Usuwamy twarde głąby, szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy 1/2 szklanki wody, chwilkę gotujemy bez przykrycia. Następnie odlewamy pierwszą wodę z kapusty, dodajemy 1/2 szklanki wody. Wsypujemy cukier, pieprz i sól. Kapustę gotujemy około 15 minut aż będzie miękka. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy zgęstnieje dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i jeszcze chwilkę przesmażamy. Kapustę podajemy jako dodatek do obiadu.