Zasmażana kapusta kiszona z soczewicą

Zasmażana kapusta kiszona z soczewicą
Zasmażana kapusta kiszona z soczewicą

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 500 g czerwonej soczewicy
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, jeżeli jest bardzo kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, miód i pieprz. Następnie doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy kapustę do miękkości (około 40 minut). W międzyczasie dokładnie płuczemy soczewicę, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 7 minut (bez dodatku soli), odcedzamy. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle. Soczewicę łączymy z ugotowaną kapustą, podsmażoną cebulką, chwilę gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram