
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 500 g czerwonej soczewicy
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, jeżeli jest bardzo kwaśna płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, miód i pieprz. Następnie doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy kapustę do miękkości (około 40 minut). W międzyczasie dokładnie płuczemy soczewicę, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy około 7 minut (bez dodatku soli), odcedzamy. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie i maśle. Soczewicę łączymy z ugotowaną kapustą, podsmażoną cebulką, chwilę gotujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.