Zasmażana kapusta czerwona

Zasmażana kapusta czerwona
Zasmażana kapusta czerwona

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 4 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę do lekkiego zrumienienia. Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka, dodajemy podsmażoną cebulę, obrane i starte na dużych oczkach jabłka, sól oraz cukier. Zalewamy gorącą wodą, do wysokości kapusty i gotujemy do miękkości, około 40 minut. Ugotowaną kapustę odcedzamy, jeżeli jest za dużo wody, dodajemy pieprz i ocet. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy i chwilkę gotujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, podajemy jako dodatek do obiadu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram