
Składniki
- 1 główka czerwonej kapusty
- 4 jabłka
- 2 duże cebule
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania
Kapustę drobno szatkujemy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę do lekkiego zrumienienia. Poszatkowaną kapustę przekładamy do większego garnka, dodajemy podsmażoną cebulę, obrane i starte na dużych oczkach jabłka, sól oraz cukier. Zalewamy gorącą wodą, do wysokości kapusty i gotujemy do miękkości, około 40 minut. Ugotowaną kapustę odcedzamy, jeżeli jest za dużo wody, dodajemy pieprz i ocet. Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty, wszystko razem mieszamy i chwilkę gotujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, podajemy jako dodatek do obiadu.