Zakwas owsiany

Zakwas owsiany
Zakwas owsiany

Składniki

  • 6 czubatych łyżek płatków owsianych
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • 700 ml letniej wody

Sposób przygotowania

Duży słoik bardzo dokładnie myjemy, parzymy gorącą wodą i wycieramy. Płatki owsiane blendujemy za pomocą blendera. Czosnek obieramy i kroimy na połówki. W słoiku mieszamy płatki, przyprawy, czosnek i letnią wodę. Przykrywamy gazą i zostawiamy na około 5 dni. Mieszamy codziennie drewnianą łyżką całą zawartość słoika. Po tym czasie zakwas przelewamy do butelek lub słoików, przykrywamy gazą i wstawiamy do lodówki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram