
Składniki
- 1 kg buraków
- 2 litry wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki soli
Sposób przygotowania
Buraki myjemy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub w plasterki (najlepiej w rękawiczkach). W międzyczasie zagotowujemy wodę z solą i studzimy. Duży słoik lub naczynie kamionkowe wyparzamy wrzątkiem i układamy na przemian buraki, czosnek i przyprawy (ostatnią warstwą powinny być buraki). Zalewamy wodą warzywa tak, aby całe były przykryte, przykrywamy gazą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Po 5-7 dniach otrzymujemy zakwas buraczany. Po przecedzeniu nadaje się do czerwonego barszczu lub można go użyć jako orzeźwiający napój. Gotowy zakwas można przechowywać przez kilka tygodni. Należy wtedy zlać go do wyparzonych butelek, szczelnie zamknąć i schować do lodówki. Z buraków po kiszeniu możemy zrobić pyszne sałatki lub surówki.