
Składniki
- puszka białej fasoli
- 2 średnie cebule
- 2 śliwki suszone
- 1 jabłko
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Fasolę odcedzamy na sitku i przekładamy do miski, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym z liśćmi laurowymi, żeby ładnie się zeszkliła. Fasolę przekładamy do pojemnika dodajemy majeranek, sól i pieprz oraz sos sojowy i całość blendujemy. Do fasoli dodajemy śliwki i jabłko pokrojone w kostkę oraz podsmażoną cebulę (bez liści laurowych). Następnie jeszcze raz tylko chwilę blendujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smalec podajemy z domowym pieczywem i ogórkiem małosonym lub kiszonym.
Wow! Ten smalczyk musi być pyszny. Składnik – fasola kusi mnie – uwielbiam fasolę