Wegański pasztet

Składniki

  • 3 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 4 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek białej części pora
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 4 liście laurowe
  • 8 sztuk ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy por pokrojony w plastry i chwilę smażymy. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonych warzyw i dusimy całość około 15 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Z warzyw usuwamy liście laurowe i kulki ziela angielskiego. dodajemy przyprawy. Ugotowaną kaszę i warzywa przekładamy do miski, wlewamy olej rzepakowy. Dokładnie całość blendujemy, dodajemy pokrojone suszone śliwki. Pasztet przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 1h. Po całkowitym ostygnięciu pasztet wkładamy na całą noc do lodówki.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram