Składniki
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 4 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- kawałek białej części pora
- 12 sztuk suszonych śliwek
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 4 liście laurowe
- 8 sztuk ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy por pokrojony w plastry i chwilę smażymy. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zeszklonych warzyw i dusimy całość około 15 minut. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną według przepisu na opakowaniu. Z warzyw usuwamy liście laurowe i kulki ziela angielskiego. dodajemy przyprawy. Ugotowaną kaszę i warzywa przekładamy do miski, wlewamy olej rzepakowy. Dokładnie całość blendujemy, dodajemy pokrojone suszone śliwki. Pasztet przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni C przez około 1h. Po całkowitym ostygnięciu pasztet wkładamy na całą noc do lodówki.