Składniki
- 6 liści kapusty pekińskiej
- 1 por (tylko jasna część)
- 1 jabłko
- 1 zielony ogórek
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżki pokrojonego koperku
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz i szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Kapustę pekińską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Kapustę, paprykę i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy por pokrojony w cienkie talarki. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Na końcu dodajemy sok z cytryny, majonez, jogurt, przyprawy. Wrzucamy natkę, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu.