Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki

  • 6 liści kapusty pekińskiej
  • 1 por (tylko jasna część)
  • 1 jabłko
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz i szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Kapustę pekińską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w dużą kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Kapustę, paprykę i ogórka przekładamy do miski. Dodajemy por pokrojony w cienkie talarki. Następnie dodajemy obrane i starte na tarce jabłko. Na końcu dodajemy sok z cytryny, majonez, jogurt, przyprawy. Wrzucamy natkę, koperek i wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu.

Udostępnij:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Instagram